Inspirator

Get inspired

Disse smukke veje kan være livsfarlige at færdes på, hvis der ikke er blevet saltet. Det gælder dog om at finde den rette vejsaltblanding, som kan holde til de lave temperaturer.
Idekalender

Låge nummer 14 i Idekalenderen: Vejsaltblanding

Ide: Vejsaltblanding

Nu er det blevet sæson for at sprede vejsalt. Vejsalt og forskellige former for vejsaltblanding bliver ofte udsolgt. Nogle år bruges der store mængder af vejsalt, så vi løber tør på lagrene og prisen stiger på produktet. Andre år er det ikke nødvendigt at salte så meget.

Men selvom salt er en udbredt metode til at sænke isens temperatur med, så er den også hård ved naturen. Saltblandingen virker ikke ret godt hvis det bliver koldere end -10 C🌬️

Jeg har derfor tænkt på at lave en blanding af ethanol og saltvand som har et meget lavere frysepunkt.

Hvis blandingen indeholder 50% ethanol så sænkes frysepunktet for isen/overfladen til -32 C. ❄️☃️

Jeg ved ikke om denne ide er mindre hård ved naturen og om den holder i virkeligheden, men i teorien skulle den kunne sænke isens temperatur endnu mere end salt og være knap så hård ved naturen (og hunde- og kattepoter) da alkohol (som ethanol er) fordamper og bliver til methan (gas) og vand. 💦

En lille ulempe ved denne blanding (og måske grunden til at man ikke bruger den) er, at det kan brænde 🔥. Men på den anden side bruges det jo også i sprinklervæske og kølervæske.

Ideen tager udgangspunkt i effektivitet for at sænke frysepunktet. Altså at kunne få effektiv saltning ved meget lave temperaturer.

Er det en god ide at bruge sådan en ethanolblanding i stedet for saltlage eller har du en bedre ide, som er både mere miljøvenlig, billigere og mere effektiv?

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *