Inspirator

Get inspired

Klima og green thinking

Mange bække små

Vores klode er presset. Det er os mennesker, der presser den. Vi bruger alt for mange ressourcer. Det har vi gjort længe. Nu er det nået til et punkt, hvor vi bruger mere, end naturen kan nå at genoprette. Derfor bør vi alle begynde at leve lidt anderledes. Leve mere bæredygtigt. Så vi ikke helt ødelægger vores hjem.

Der er mange måder at leve mere bæredygtigt på. Der er store og små tiltag. De største af dem ligger i hænderne på politikerne og de helt store virksomheder. Der kan du som almindeligt menneske ikke gøre ret meget. Du kan til gengæld gøre rigtig mange små ting. Du kan ændre på små vaner i din hverdag og på den måde leve mere bæredygtigt.

Vaner er stædige

At gøre sin livsstil mere bæredygtig handler om at ændre på nogle vaner. Det kan være at give afkald på nogle unødvendige ting, men det handler ikke altid om at give afkald på noget. Det kan også bare være, at du skal gøre noget lidt anderledes.

Desværre er hverdagen fyldt med vaner, og vaner er svære at ændre på. Man skal være bevidst om det, når man vil gøre noget anderledes, hvis det er blevet til en vane. Så du må bevidst udvælge en ting, du vil ændre, og så arbejde på den, indtil du har etableret en ny og bedre vane.

Når du vælger én lille vane ad gangen, så bliver det mere overskueligt. Du kan også nå at gøre dine nye handlinger til en vane, før du tager fat på det næste. Det tager nemlig noget tid at lave om på en vane, men det kan lade sig gøre.

Hvor skal du starte?

Som nævnt er der mange små ting, du kan gøre i din hverdag. De vil alle medvirke til at gøre dit liv mere bæredygtigt. Du kan finde en masse idéer på siden her. Du kan også få nogle med det samme:

  • Sortér dit affald
  • Overvej, om noget kan genbruges eller genanvendes, før du smider det ud
  • Lav nogle kreative projekter med genbrugsmaterialer
  • Vælg miljøvenlige og bæredygtige produkter
  • Køb færre ting
  • Undgå at smide mad ud
  • Reparér ting i stedet for at smide dem ud

Du bestemmer selv

Vi lever alle forskellige liv. For nogle giver det mere mening at tage fat ét sted, mens det for andre giver mest mening at tage fat et andet sted. Tag udgangspunkt i dit eget liv. Vælg en ting, som du gerne vil ændre på, og overvej, hvordan du skaber en ny og mere bæredygtig vane.

Du bestemmer helt selv, hvad du vil tage fat på. Det er bare vigtigt, at vi alle tager fat og kommer i gang. Vi bør alle prøve at leve mere bæredygtigt. Gør vi alle det, og ændrer vi alle på nogle små hverdagsvaner, så vil det samlet set gøre en forskel.